2012. február 20.

Varrj egy kékfestő csillagot!

Én is csatlakoztam Mara és Marianna kezdeményezéséhez, miszerint 92 db kékfestő csillagot készítünk Sárdi János kékfestő mester és neje tiszteletére!
Igen ám, de honnan vegyünk eredeti kékfestő anyagot?!
Egyszer aztán kiderült, hogy alig 20 km-re tőlünk, Tolnán működik a Kékfestő Műhely és Múzeum!
Szégyen gyalázat, de nem tudtam!
Egyik foltostársunk, Kati, leszervezte a találkozót, és látogatást tettünk a Tolnai Kékfestő Műhely és Múzeumban.
(Külön felhívom a figyelmeteket arra, hogy olvasgassátok a honlapjukat, megéri!)
Már régóta terveztem az élménybeszámolóm megírását, ahogy azt korábban is megígértem, de hát történt ez-az.
Először is elindultunk, nyomtatott térkép, navigátor, utasok, minden rendelkezésünkre állt.
Egyszer aztán azt vettük észre, hogy kiértünk a városból, kint vagyunk a prérin, "leléptünk a térképről"!
Telefonos segítséget kértünk, mire aztán oda is értünk a Műhelyhez!
Beléptünk, óriási szeretettel köszöntöttek minket, mire keresgélni kezdem a fényképezőgépet, nincs... otthon felejtettem. Többiek? Hozott valaki fényképezőt?! Nem, én sem, én sem... senki...
Na bumm... most mi lesz?!
Elő a telefonokkal, majd csak lesznek képek...
Lettek is!
Nem olyan szépek, de a lényeg rajta van!
Miután meghallgattuk a történeteket, megkértük Marikát, hogy engedjen be minket a kulisszák mögé!
Na ott kezdődött a varázslat!
Hihetetlen csoda tárult elénk!
Az eszközök, a szerszámok, nyomóminták, a festő "kádak", a mángorló, és minden más... fantasztikus volt! 201 éve eredeti formában működő kékfestő műhelyről beszélünk!
Megkértük Horváthné Marikát, ossza meg velünk a "titkot", hogyan készül a kékfestő. Elárulta (csak a "pap"-ról nem beszélt bővebben, az a titkos-összetevő!), megosztom veletek:

A kékfestő készítése

A kékfestés alapja, a földbe süllyesztett festőkádakban történő indigó hidegfestés. A múlt század elején terjedt el az indatrén melegfestés, amelyet a mai napig használunk.

A folyamat:

1. Kifőzés: A fehér pamut anyagot forró, szappanos vízben forraljuk, hogy a szövés közben bekerült szennyeződéseket eltávolítsuk. A kifőzött anyagot ezután tiszta vízben kiöblítjük, majd hullámvonalban a belécezett padlásra teregetjük. Erre azért van szükség, mert a kifőzött anyagot a festék jobban megfogja.

2. Mintázás: Kézzel, vagy géppel történik. Egy régi recept alapján készült, viaszos anyagot (az úgynevezett „pap”-ot) a fa nyomómintákkal visszük fel a fehér vászonra.A kézi mintázás előtt a fehér anyagon kirajzoljuk a minták helyét, ezzel elősegítve a kisebb kézi minták elhelyezését. A gépi mintázást pedig egy, a 20. század elején épült Perrotin nyomógép végzi.

3. Festés: Külön recept szerint összeállított, 80-85°C –os festékben történik.

4. Lemosás: A festés után leoldjuk a vászonra rányomott védőréteget (a „pap”-ot)., ahol a vászon festetlen marad és láthatóak lesznek a fehér minták. Ezután tiszta vízben leöblítjük a felesleges festékanyagot és szennyeződéseket, majd itt is a teregetés következik.

5. Keményítés: Forró burgonyakeményítőn vezetjük át az anyagot. Ezután ismét felteregetjük száradni.

6. Mángorlás: A kikeményített vásznat finoman megnedvesítjük, hogy megereszkedjen és így könnyebben kisimuljon a mángorló alatt. Egyszerre két véget simítunk egy fahengerre feltekercselve. A többtonnás szekrényes mángorlónk, amely több mint száz éves, még mindig használatban van, de a régi lóval való mozgatást mára felváltotta a villanymotoros működtetés.

7. Összerakás: Miután megtörtént a mángorlás is, a kész anyagot méteresre hajtogatjuk és továbbvisszük eladásra vagy feldolgozásra.

8. Feldolgozás: A kész kéfestő anyagból ezután elkészülnek a színtartó és mérettartó kékfestőtertítők, kékfestő szoknyák, kékfestő kötények és mindenféle használati és dísztárgyak.

Ekkora munkával jár, mire a kezünkbe vehetjük ezt a csodálatos egyedi textíliát!
Na ezek után mondom én: mindenki varrjon kékfestő-quilt-et legalább csak egyszer életében, és feltétlenül látogasson el egy ilyen műhelybe, mert aki eddig nem értékelte túl sokra a kékfestőt, vagy úgy gondolja, hogy nem az ő stílusa, annak ezek után úgyis megváltozik a véleménye!
Ez egy olyan kuriózum, ami megint csak a mi sajátosságunk...
Használjuk ki a lehetőséget!
És ha már a foltvarrás úgyis arról szól, hogy minél inkább egyedit alkossunk, íme, egyedi, kézzel készített kékfestővel, még egyedibbé lehet tenni a munkánkat! Arról nem beszélve, hogy gyönyörűek!
Megbeszéltük Marikával, hogy hamarosan, a festő-szezonban visszalátogatunk hozzájuk, esetleg be is segítünk nekik a munkába, hogy élőben, folyamatában láthassuk a festést!
Na most lássuk a képes beszámolót, bocsánat a minőségért:
nyomóminta

"fejtágítás"

minták, és apróságok

"pap"-os lenyomat


mángorló




minták


"bazár", méteráru vásár






a szerzeményeim...


Nem tudtam mi az elég, legszívesebben az összes fajtából vittem volna haza, de "mindössze csak ezek" maradtak a kosárkámban...

No és elkészült a kékfestő csillagom is, amit az M. M. Műhelybe el is küldtem további feldolgozásra, az én csillagom ilyen lett:

Remélem, sokaknak "felpiszkáltam" a fantáziáját és kedvet kaptak a kékfestőhöz, illetve annak megmunkálásához!
Nálam biztosan látni fogtok még kékfestő munkákat!

Szép napot!

7 megjegyzés:

  1. Tényleg szép és érdekes beszámolót tartottál. Én is beneveztem a csillagvarrásba és Mariann küld hozzá nekem anyagot, mert nekem sincs fogalmam, hogy Pesten hol tudok beszerezni eredeti kékfestő anyagot.

    VálaszTörlés
  2. Mónika, nagyon jó, hogy elmentetek, megnéztétek a műhelyt és megosztottad velünk a látottakat! Köszönjük az érdekes beszámolót! A fényképezőgép mindig akkor nincs velünk, amikor nagyon kellene.....tapasztalat! :)

    VálaszTörlés
  3. Láttad kedves, hogy nyertél nálam ? Mert már onnan is küldtem egy üzit :))

    VálaszTörlés
  4. Érdekes lehetett. Nagyon szép anyagokat vettél. Kicsit irigykedem .... :)

    VálaszTörlés
  5. Mintha ott lettem volna....köszönjük a beszámolót!
    Igazad van, ezt nem szabad kihagyni!

    VálaszTörlés
  6. Örülök, hogy örömet szereztem nektek, és hogy kedvet is kaptatok hozzá!
    Higgyétek el, egy cseppet sem túloztam, valóban fantasztikus élmény!
    Mindenkinek látnia kellene, szakítsatok rá időt...

    VálaszTörlés
  7. Nagyon köszönjük,hogy ilyen szép és kedves összefoglalót írtak rólunk!Örülünk,hogy tetszett műhelyünk, Mindenkit várunk sok szeretettel legközelebb is! A kékfestő csillag pedig gyönyörű lett! Tolnai Kékfestő Műhely

    VálaszTörlés

Köszönet a foltbaráti hozzászólásodért!